poniedziałek, października 18, 2021

Zupa Kapuściana z szynką

 

Zupa Kapuściana z szynką

Rozgrzewająca, aromatyczna i sycąca zupa na jesienne chłodne dni. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu zupa, która może być zarówno lekkim i samodzielnym daniem obiadowym jak i doskonałym pierwszym daniem. Spróbuj i przekonaj się sama.


4 porcje

30 minut czas przygotowania

Składniki:

·       ¾ małej główki kapusty

·        por (biała końcówka)

·       1 pietruszka

·       1 marchew

·       Kawałek selera

·       1 cebula

·       1 łyżka oleju

·       1 papryka czerwona

·       10 dag szynki drobiowej

·       3 szk. wody

·       1 kostka warzywna

·       1 łyżka przecieru pomidorowego

·       ½ łyżeczki soli

·       ½ łyżeczki pieprzu

·       ½ łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:

1.   Przygotowuję warzywa, por bardzo drobno kroję, marchew, pietruszkę selera obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieram, kroję w cienkie piórka. Wszystkie warzywa smażę na rozgrzanym oleju w garnku.

2.   Następnie dodaję drobno poszatkowaną kapustę, umytą, obraną z nasion i pokrojoną w małe paseczki paprykę, przecier pomidorowy i kostkę warzywną. Zalewam wodą i doprawiam pieprzem, solą papryką. Gotuję 20 minut.

3.   Zupka gotowa, przed podaniem dekorujemy szynką pokrojoną w małe paseczki.

4.   Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz