Kulinarna Chwila: Poranna Zorza Kulinarna Chwila: Poranna Zorza

czwartek, września 09, 2021

Poranna Zorza

 

  Poranna Zorza

To przepyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej. Wart wypróbować.

Ciasto Poranna zorza to jedno z najsmaczniejszych ciast z kremem budyniowym jakie jadłam. Ciasto zrobione jest na bazie biszkoptu i przełożone kremem oraz bezą orzechową. Wierzch ciasta stanowią biszkopty ułożone na masie i polane czekoladą.


Blaszka do pieczenia 35 cm x 23 cm

25 porcji

50 minut czas przygotowania

Składniki na biszkopt:

·       6 całych jajek

·       6 łyżek mąki pszennej

·       6 łyżek mąki ziemniaczanej

·       1 łyżeczka proszku do pieczenia

·       1 szk. cukru

Składniki na masę budyniową:

·       4 szk. mleka

·       160 g budyniu waniliowego

·       300 g masła

·       6 łyżek cukru

Składnik na beze orzechową:

·       5 białek z jajek

·       1 szk. cukru

·       1 łyżka maki pszennej

·       1 łyżka mąki ziemniaczanej

·       1 łyżeczka proszku do pieczenia

·       Szczypta soli

·       250 g orzechów włoskich

Składnik na polewę:

·       2 gorzkie czekolady

·       1 szk. śmietany 30%

Składniki dodatkowe:

·       1 opakowanie biszkoptów

Sposób przygotowania biszkoptu:

1.   Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.






Sposób przygotowania masy budyniowej:

1.   Trzy szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem. Następnie wlewamy do gotującego się mleka, rytmicznie mieszając żeby nie powstały nam grudki. Gdy budyń już gęstnieje zestawiamy z palnika, nadal mieszając chwilkę i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy mikserem dodając stopniowo ostudzony budyń.

2.   Połowę masy budyniowej wykładamy na ostudzony biszkopt.







Sposób przygotowania bezy orzechowej:

1.   Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodajemy do białek, cały czas miksując.





2.   Orzechy drobno kruszymy, łączymy z ubitymi białkami.



3.   Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180°C.



4.   Po upieczeniu studzimy i układamy na masie budyniowej.



5.   Na ciasto bezowe nakładamy pozostałą masę budyniową i układamy biszkopty.




Sposób przygotowania polewy:

1.   Czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada i dowolnie dekorujemy polewą ciasto.



2.   Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny

3.   Gotowe.

4.   Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz