czwartek, września 02, 2021

Pieczeń z warzywami

 

Pieczeń z warzywami


Doskonała pieczeń z mięsem mielonym oraz różnymi warzywami. Zawsze jest miękka, soczysta i rumiana. Bardzo proste przygotowanie, układamy wszystko w jednej formie i pieczemy. Możemy podać jak danie obiadowe lub przekąskę.


10 porcji

60 minut czas przygotowania

Podłużna forma do pieczenia

Składniki:

·                       1 kg mięsa mielonego wieprzowego

·                       1 cebula

·                       1 całe jajko

·                       1 marchew

·                       2 łyżki bułki tartej

·                       2 łyżki śmietany 12%

·                       2 kulki mozzarelli

·                       ½ papryki czerwonej

·                       ½ papryki żółtej

·                       3 ogórki konserwowe

·                       ½ pęczka szczypiorku

·                       Sól

·                       ½ łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:

1.  Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, bulkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.





2.  1/3 masy mięsnej układamy na dnie podłużnej formy do pieczenia.



3.  Na mięsie układamy jedną pokrojoną w plasterki kulkę mozzarelli.



4.  Papryki myjemy, osuszamy, drobno kroimy. Ogórki również drobno kroimy, szczypiorek siekamy, Warzywa razem mieszamy i wykładamy połowę na serze.



5.  Następnie układamy ponownie mięso i powtarzamy czynność z serem, warzywami i wierzch przykrywamy pozostałym mięsem.

6.  Roladę pieczemy 50minut w 180°C.



7.  Po upieczeniu kroimy w plastry.

8.  Rolada gotowa, podajemy jak danie obiadowe lub przekąskę.

9.  Smacznego.





1 komentarz: