wtorek, września 14, 2021

Chińska potrawka

 

Chińska potrawka


Pyszne kawałki kurczaka w smacznym, aromatycznym sosie. Pyszny smak nie do opisania, oto przepis na kurczaka w nowym, wyjątkowym wydaniu. Pyszny obiad raz, dwa na stole, koniecznie wypróbuj.


5 porcji

30 minut czas przygotowania

Składniki:

·       1 podwójny filet z kurczaka

·       1 opakowanie warzyw chińskich

·       2 opakowania makaronu chińskiego

·       Olej do smażenia

·       2 łyżki skrobi ziemniaczanej

·       Jajko

·       2 łyżeczki curry

·       2 łyżki sosu sojowego ciemnego

·       Sól

·       ½ łyżeczki tabasco

Sposób przygotowania:

1.  Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, wsypujemy skrobię ziemniaczaną, curry, sól, wbijamy jajko, wlewamy sos sojowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie godziny.




2.  Mięso wraz z marynatą, smażymy na rozgrzanym oleju.



3.  Gdy mięso zmieni kolor na brązowy, dodajemy warzywa chińskie, podlewamy jedną szklanką wody i gotujemy.



4.  Po dziesięciu minutach, dodajemy suchy makaron chiński, możemy również wsypać przyprawy, które znajdują się z opakowaniu z makaronem. Pod przykryciem gotujemy dziesięć minut.



5.  Po tym czasie doprawiamy tabasco i ewentualnie solą.

6.  Danie gotowe.

7.  Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Chińska potrawka