wtorek, sierpnia 17, 2021

Sałatka z ogórkiem i papryką

 

Sałatka z ogórkiem i papryką


Prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka z ogórkami oraz papryką, idealna, jako dodatek do mięsa w aromatycznej przyprawie.

 

25 słoików litrowych
30 minut czas przygotowania
 
Składniki:
 
·  10 kg ogórków
·   2 kg papryki czerwonej
Składniki na zalewę:
 
·   3 szk. cukru
·   20 szk. wody
·    4 szk. octu 10%
·   6 łyżek soli
·   1 opakowanie kurkumy
Składnik do każdego słoika:

 ·1 ząbek czosnku
·2 plastry cebuli

·½ łyżeczki gorczycy
· 3 ziarna pieprzu
· 3 ziarna ziela angielskiego
 

 
 
Sposób przygotowania:
1.  Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne plastry.


2.  Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w podłużne paski.





2.   Czosnek obieramy, cebulę obieramy, kroimy w krążki i układamy na dnie słoika.



3.Następnie układamy w słoikach ogórki oraz paprykę.



4. Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach, dodajemy pieprz, gorczyce oraz ziele angielskie i szczelnie zamykamy słoiki.





8.  Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.

9. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

10. Gotowe, smacznego.



Zapraszam również na inne przetwory

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz