poniedziałek, sierpnia 09, 2021

Sałatka z ogórkiem i papryką

 

 Sałatka z ogórkiem i papryką


Prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka z ogórkami i papryką, idealna jako dodatek do mięsa.



25 słoików litrowych

30 minut czas przygotowania

Składniki:

 

·        10 kg ogórków

·        2 kg papryki czerwonej

·        1 kg marchwi

·        6 szt. cebuli

·        6 ząbków czosnku

·        3 łyżki soli

Składniki na zalewę:

·        2 szk. cukru

·        3 szk. octu 10%

·        2szk. oleju

·       4 szk. wody

 

 

Sposób przygotowania:

1.   Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w grubsze plastry.

2.   Czosnek obieramy, drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w krążki.



3. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobne paseczki.



4. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.

5.   Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, marchew, cebulę, paprykę, sól, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.



6.   Po 2 godz. przekładamy warzywa do słoików.



7. Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy słoiki.



8.  Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.

9. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

10. Gotowe, smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz