Kulinarna Chwila: Patelnia obfitości Kulinarna Chwila: Patelnia obfitości

czwartek, sierpnia 19, 2021

Patelnia obfitości

 

Patelnia obfitości


Co powiecie na potrawkę warzywną z kurczakiem, którą możemy podać z ryżem jako danie obiadowe lub na różne uroczystości. Danie można doprawić według uznania, na łagodne lub ostre. Polecam jest pyszna.


30 minut czas przygotowania

8 porcji

Składniki:

·       1 podwójny filet z kurczaka

·       2 marchewki

·       2 ząbki czosnku

·       1 cebula

·       1 brokuł

·       1 papryka żółta

·       1 papryka czerwona

·       3 łyżki ketchupu pikantnego

·       1 łyżka miodu

·       3 łyżki sosu sojowego ciemnego

·       Olej do smażenia

·       1 łyżka skrobi ziemniaczanej

·       Sól

Sposób przygotowania:

1.   Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w podłużne paski. Do mięsa dodajemy sos sojowy, miód, ketchup, sól, mieszamy wszystkie składniki razem.




2.   Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.




3.   Do cebuli dodajemy obrane, pokrojone w słupki marchewki.

4.   Następnie dodajemy mięso i smażymy do miękkości. Podlewamy jedną szklanką wody.



5.   Dziesięć minut przed końcem smażenia dodajemy umytego, pokrojonego na małe różyczki brokuł oraz umyte, obrane z nasion i pokrojone w paseczki papryki.




6.   Na koniec zagęszczamy sos skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.


7.   Danie gotowe, podajemy z ryżem

8.   Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz