poniedziałek, sierpnia 30, 2021

Ciasto śmietanowe z makiem

 

Ciasto śmietanowe z makiem



Przekładanie ciasto, które zrobimy bardzo szybko i prosto, nie wymaga dużego wysiłku. Ciasto jest bardzo smaczne, na bazie śmietany z brzoskwiniami. Udekorowane płatkami migdałowi, wygląda pysznie z pewnością podane na imprezy, zachwyci każdego gościa.


20 porcji

40 minut czas przygotowania

Dwie formy 24 cm X 24 cm

Składniki na ciasto z makiem:

·       8 białek z jajek

·       1 szk. cukru

·       2 łyżeczki octu

·       2 łyżki maki pszennej

·       2 łyżki maki ziemniaczanej

·       Szczypta soli

·       7 łyżek maku suchego

 

Składniki na masę:

·       2 galaretki cytrynowe

·       660 ml śmietany 30 %

·       820 g brzoskwiń w puszce

Składniki dodatkowe:

·       250 g dżemu brzoskwiniowego

·       70 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

1.  Białka ubijamy mikserem z cukrem, solą oraz octem.



2.  Mąki mieszamy z makiem i mieszając łyżką łączymy z ubitymi białkami. Masę dzielimy na połowę i wylewamy do dwóch form. Pieczemy 20 minut w 180°C.





3.  Galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szk. gorącej wody, studzimy.



4.  Śmietany schłodzone ubijamy mikserem, dodajemy schłodzone galaretki.





5.  Brzoskwinie kroimy w kostkę i łączymy z masą, delikatnie mieszając łyżką.

6.  Masę wylewamy na ciasto makowe i przykrywamy drugim ciastem z makiem.




7.  Wierch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy płatkami migdałowymi.




8.  Chłodzimy w lodówce dwie godziny.

9.  Ciasto gotowe.

10.   Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz