Kulinarna Chwila: Kaczka z warzywami Kulinarna Chwila: Kaczka z warzywami

poniedziałek, lipca 05, 2021

Kaczka z warzywami

 

Kaczka z warzywami


Moja rodzina uwielbia czarninę, ale co zrobić z pozostałym mięsem ( udka, piersi) można upiec tradycyjnie z marchewką, ale również można przygotować moim nowym sposobem. Polecam.


 4 porcje

40 minut czas przygotowania

Składniki:

·       Jedna pierś z kaczki

·       2 udka z kaczki

·       1 opakowanie warzyw chińskich

·       2 ząbki czosnku

·       3 cm korzenia Imbiru

·       3 łyżki sosu sojowego jasnego

·       3 łyżki sosu sojowego ciemnego

·       1 łyżka miodu

·       1 łyżeczka octu ryżowego

·       2 łyżki skrobi ziemniaczanej

·       Sól

·       Opakowanie Tagliatelle

·       2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1.   Mięso myjemy, osuszamy, zdejmujemy skórę i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, wlewamy sos sojowy jasny, solimy, wsypujemy jedną łyżkę skrobi ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.





2.   Czosnek oraz imbir obieramy, drobno kroimy i przekładamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Dodajemy mięso. Mieszamy do chwili, kiedy mięso się zarumieni i podlewamy ½ szklanki wody.




3.   Dodajemy warzywa, wlewamy sos sojowy ciemny, ocet, miód, ewentualnie solimy. Gotujemy 30 minut.



4.   Po tym czasie zagęszczamy pozostałą skrobią rozrobioną w małej ilości wody.



5.   Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu,

6.   Tagliatelle wykładamy do naczynia, polewamy sosem z mięsem.

7.   Danie gotowe.





8.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz