środa, czerwca 30, 2021

Schab z pieczarkami w sosie musztardowym

 

Schab z pieczarkami w sosie musztardowym


Mięso delikatne, soczyste ze schabu w aromatycznym musztardowym sosie z pieczarkami, to moja propozycja na niedzielny obiad, również można podać na najróżniejsze uroczystości rodzinne. Proste, łatwe do przygotowania, podajemy z ziemniakami.


6 porcji

50 minut czas przygotowania

Składniki:

·       1 kg schabu

·       1 kg pieczarek

·       1 cebula

·       Olej do smażenia

·       4 łyżki musztardy sarepskiej

·       1 łyżka maki pszennej

·       330 ml śmietany 30%

·       Sól

·       Pieprz

Sposób przygotowania:

1.   Mięso myjemy, osuszamy, kroimy dwu centymetrowe plastry. Lekko rozbijamy popsujemy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.



2.   Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na drugiej patelni. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.




3.   Do naczynia wsypujemy mąkę dodajemy musztardę oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do pieczarek i chwilkę gotujemy.





4.   Sos musztardowo pieczarkowy łączymy z mięsem.



5.   Danie gotowe.





6.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz