poniedziałek, czerwca 14, 2021

Naleśniki z młodą kapustą

 

Naleśniki z młodą kapustą

Cudowne naleśniki z mięsem i młodą kapustką, to ulubione danie moich pociech, ale nie tylko. Z prawdziwą przyjemnością, serwuje na obiad.

Aromat takich naleśników obudzi każdego śpiocha z takim nadzieniem smakują wyśmienicie.


8 porcji

40 minut czas przygotowania

Składniki na naleśniki:

·       1 ½ szk. maki pszennej

·       ½ szk. wody gazowanej

·       Szczypta soli

·       1 łyżeczka cukru

·       1 całe jajko

·       2 szk. mleka

Składnik na farsz:

·       ½ kg mięsa mielonego wieprzowego

·       ½ główki kapusty młodej

·       1 papryka czerwona

·       1 papryka żółta

·       2 marchewki

·       200 g przecieru pomidorowego

·       4 łyżki ketchupu pikantnego

·       Sól

·       1 łyżeczka papryki ostrej

·       Olej do smażenia

·       20 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

1.   Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy papryką ostrą oraz solą.



2.   Do mięsa dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, obrane pokrojone w kostkę marchewki, obrane z nasion i pokrojone w również w kostkę papryki, podlewamy trochę wodą i gotujemy aż warzywa zmiękną.





3.   Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i ketchup, chwilkę jeszcze gotujemy około dwóch minut.




4.   Przygotowujemy naleśniki, do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, wlewamy wodę i stopniowo mleko, mieszają żeby nie powstały nam grudki.



5.   Na rozgrzanym oleju lub naleśnikarce smażymy cztery naleśniki.

6.    Na dnie naczynia okrągłego lub formy do pieczenia układamy jeden naleśnik.



7.   Na naleśniku układamy 1/3 farszu mięsnego i posypujemy 1/3 startego na tarce o dużych oczach żółtego sera.




8.   Ponownie naleśnik, ser, farsz mięsny i tak powtarzamy do wyczerpania składników, kończąc naleśnikiem, którego posypujemy żółtym serem.









9.   Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.

10.      Gotowe, przed podaniem polewamy ketchupem.






11.      Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz