czwartek, czerwca 24, 2021

Kuleczki w młodej kapuście

 

Kuleczki w młodej kapuście


Rodzina będzie się zajadała, kotlety mielone to z pozoru zwykłe danie, które przygotowujemy stojąc przy rozgrzanej patelni, ale komu się chce w upalne dni. Mam sposób, który nie tylko zaoszczędzi twój cenny czas, ale równie pomoże ci zadbać o zdrową dietę.


10 porcji

50 minut czas przygotowania

Składniki na kuleczki:

·       ½ kg mięsa mielonego wieprzowego

·       Cebula

·       1 łyżka przyprawy Gyros

·       Sól

·       2 łyżki bułki tartej

·       2 łyżki śmietany 12%

·       1 jajko

Składniki dodatkowe:

·       1 główka kapusty

·       2 marchewki

·       1 papryka czerwona

·       4 ogórki konserwowe

·       200 g przecieru pomidorowego

·       1 łyżka Vegety

·       ½ łyżeczki papryki ostrej

·       1 łyżka mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

1.   Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, , bułkę tartą, sól, wlewamy śmietanę i wrabiamy masę mięsną.



2.   Następnie robi małe wielkości orzecha włoskiego kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180°C.



3.   Kapustę szatkujemy, marchewki obieramy, kroimy w plasterki i razem z kapustą przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.



4.   Dodajemy Vegetę, umytą, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki.





5.   Pod koniec gotowania wlewamy przecier, doprawiamy papryką ostrą i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i łączymy z mięsnymi kulkami.




6.   Danie gotowe.






7.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz