poniedziałek, maja 31, 2021

Polędwiczki z warzywami

 

Polędwiczki z warzywami


Sycący i rozgrzewający posiłek dla każdego, mięciutkie, delikatne, soczyste mięso z dodatkiem warzyw. Podany z makaronem.


8 porcji

50 minut czas przygotowania

Składniki:

·       2 polędwiczki wieprzowe

·       1 cebula

·       2 żabki czosnku

·       1 papryczka chili

·       2 marchewki

·       1 papryka żółta

·       1 papryka czerwona

·       1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej

·       Kawałek korzenia Imbiru

·       Olej do smażenia

·       Sól

·       4 łyżki sosu sojowego ciemnego

·       ½ łyżeczki tabasco

·       1 łyżeczka octu ryżowego

·       1 łyżka miodu

·       1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1.   Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski. Do mięsa wlewamy dwie łyżki sosu sojowego oraz solimy.    Smażymy na rozgrzanym oleju.




2.   Cebulę, czosnek, imbir obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.



3.   Papryczkę chili obieramy z nasion, drobno kroimy i przekładamy do warzyw.



4.   Marchewki obieramy, kroimy w słupki, papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki i również przekładamy do warzyw. Dodajemy fasolkę, solimy, podlewamy jedną szklanką wody i gotujemy.





5.   Do naczynia wlewamy ½ szklanki wody, dwie łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, miód, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy. Sos wlewamy do warzyw.




6.   Na koniec warzywa łączymy z mięsem, chwilkę gotujemy.


7.   Danie gotowe, podajemy z makaronem,






8.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz