Kulinarna Chwila: Kotlety Artemidy Kulinarna Chwila: Kotlety Artemidy

poniedziałek, maja 31, 2021

Kotlety Artemidy

 

Kotlety Artemidy


Genialne połączenie składników, które tworzy danie doskonałe. Koniecznie musisz spróbować przepisu. Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety z mięsem mielonym, nie tylko smakują wyjątkowo, ale również wyglądają oryginalnie. Spróbuj i przekonaj się.


6 porcji

50 minut czas przygotowania

Składniki:

·       ½ kg mięsa mielonego wieprzowego

·       Cebula

·       1 łyżka majeranku

·       1 łyżeczka papryki ostrej

·       Sól

·       2 łyżki bułki tartej

·       2 łyżki śmietany 12%

·       1 jajko

·       2 kulki mozzarelli

·       20 dag sera żółtego

·       1 opakowanie groszek z marchewką

·       2 łyżki masła

·       1 łyżka mąki pszennej

·       ½ łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

1.   Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, sól, wlewamy śmietanę i wrabiamy masę mięsną.



2.   Następnie robi płaskie duże kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180°C.



3.   Groszek z marchewką, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy cukier, masło i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilość wody.





4.   Ser mozzarella kroimy w plastry i układamy na każdym upieczonym kotlecie.



5.   Następnie wykładamy marchewkę z groszkiem i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.




6.   Ponownie zapiekamy do chwili rozpuszczenie się sera.

7.   Danie gotowe.





8.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz