czwartek, kwietnia 22, 2021

Szaszłyki w sosie barbecue

 

Szaszłyki w sosie barbecue


Takie danie możemy przygotować na różne uroczystości, na niedzielny obiad, również zamiast piec piekarniku możemy upiec na grillu.


 

5 porcji

45 minut czas przygotowania

 

Składniki na sos:

·          300 ml przecieru pomidorowego.

·          1 cebula.

·          1 łyżka oleju.

·          2 ząbki czosnku.

·          2 łyżki octu winnego.

·          2 łyżki brązowego cukru.

·          2 łyżki sosu sojowego.

·          2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Składniki na marynatę:

·          2 łyżki sosu sojowego ciemnego

·          2 łyżki mleka

·          1 całe jajko

·          1 łyżka maki ziemniaczanej

 

Pozostałe składniki:

·          1 kg mięsa wieprzowego ze szynki

·          1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego

 

Sposób przygotowania sosu:

1. Zacznij od sosu: cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż na oleju, dodaj koncentrat, a po minucie resztę składników. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos będzie gęsty (około 15 minut).

Sposób przygotowania mięsa:

1.    Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz przyprawa do mięsa.

2.    Wszystkie składniki na marynatę łączymy razem ze sobą i dodajemy mięso. Odstawiamy, na co najmniej godzinę.






3.    Po tym czasie nakładamy mięso na patyczki do szaszłyka i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 35 minut w 180°C. Możemy obracać, co 10 minut żeby równo się upiekły.




4.    Po upieczeniu układamy na talerzu, polewamy sosem.





5.    Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz