Kulinarna Chwila: Schab z nutką chińską Kulinarna Chwila: Schab z nutką chińską

czwartek, kwietnia 22, 2021

Schab z nutką chińską

 

Schab z nutką chińską


Łatwy prosty a zarazem smaczny sposób na danie dla ludzi zapracowanych. Mięso ze schabu z warzywami w sosie, można podać z ryżem lub makaronem.


5 porcji

40 minut czas przygotowania

Składniki na marynatę:

·       2 łyżki oleju sezamowego

·       1 łyżka sosu sojowego ciemnego

·       1 łyżeczka czosnku

·       ½ łyżeczki imbiru

·       sól

Składniki dodatkowe:

·       ½ kg schabu

·       1 papryka czerwona

·       1 papryka zielona

·       Cebula

·       1 opakowanie fix do potraw chińskich

·       Olej do smażenia

·       Mąka pszenna do panierki

·       Szczypta Chili

·       Sól

Sposób przygotowania:

1.   Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy niepotrzebne błonki i kroimy na podłużne paski.



2.   Do mięsa dodajemy wszystkie składniki na marynatę, mieszamy i odstawiamy, na co najmniej godzinę.



3.   Po tym czasie każdy kawałek mięsa panierujemy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.




4.   Na drugiej patelni szklimy na rozgrzanym oleju cebulę obraną, drobno pokrojoną.



5.   Papryki myjemy, obieramy z nasion, kroimy w długie paski i dodajemy do cebuli. Podlewamy jedną szklanką wody, dodajemy mięso i dziesięć minut gotujemy.



6.   Fix rozrabiamy w ½ szklance zimnej wody i łączymy z mięsem i warzywami, doprawiamy chili. Dwie minutki gotujemy.



7.   Danie gotowe.





8.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz