Kulinarna Chwila: Roladki schabowe z młodą kapustą Kulinarna Chwila: Roladki schabowe z młodą kapustą

wtorek, kwietnia 20, 2021

Roladki schabowe z młodą kapustą

 

Roladki schabowe z młodą kapustą


Sezon już się zaczął na młoda kapustkę, więc korzystajmy, póki czas. Młoda kapusta jest pyszna i na pewno każdy z nas ją lubi, zachęcam do przygotowania roladek ze schabu z dodatkiem młodej kapusty i papryki w chrupiącej panierce.


10 porcji

30 minut czas przygotowania

 

Składniki:

·       1 kg schabu wieprzowego

·       1 cebula

·       1 marchew

·       1/3 główki kapusty młodej

·       1 papryka czerwona

·       Olej do smażenia

·       2 jajka

·       Bułka tarta do panierki

·       Sól

·       Pieprz

·       ½ łyżeczki octu jabłkowego

·       ½ łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

1.   Mięso myjemy, osuszamy , kroimy w dwu centymetrowe plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą.



2.   Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojona kapustę oraz obrana i startą na tarce o dużych oczach marchew.





3.   Następnie dodajemy obraną z nasion paprykę i pokrojoną w drobną kostkę. Warzywa  doprawiamy octem jabłkowym, pieprzem, cukrem oraz solą i 10 minut dusimy.



4.   Gotowy farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa.



5.   Mięso zwijamy w roladki, panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.






6.   Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.



7.   Roladki gotowe.





8.   Smacznego.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz