czwartek, kwietnia 15, 2021

Meksykańska Lazania

 

 Meksykańska Lazania


Inna niż wszystkie lazania, przekładana mięsem, różnym warzywami z dodatkiem sosu pomidorowego oraz beszamel. Zapiekankę pieczemy w piekarniku.


8 porcji

50 minut czas przygotowania

Składniki:

·       ½ kg mięsa mielonego wieprzowego

·       1 cebula

·       2 ząbki czosnku

·       Olej do smażenia

·       1 szk. bulionu

·       400 g pomidorów krojonych z ziołami

·       100 g przecieru pomidorowego

·       1 papryka czerwona

·       1 papryka żółta

·       4 ogórki konserwowe

·       1 puszka fasoli czerwonej

·       12 płatów Lasagne

·       2 łyżki masła

·       2 łyżki mąki pszennej

·       1 szk. mleka

·       10 dag sera żółtego

·       ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

·       Pieprz

·       Sól

·       ½ łyżeczki papryki ostrej

·       1 łyżeczka oregano

·       1 łyżeczka bazylii

Sposób przygotowania:

1.               Cebule, czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Podlewamy bulionem.




2.               Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, oregano, bazylią oraz papryką ostrą.




3.               Pod koniec smażenia mięsa dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pokrojone w paseczki drobne, obrane z nasion papryki, ogórki pokrojone w półplasterki i odlaną z zalewy fasolkę. Dziesięć minut gotujemy.





4.               Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 4 płaty makaronu, wykładamy 1/3 farszu mięsno warzywnego, ponownie makaron, sos mięsny, makaron, sos mięsny i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu.









5.               Pozostał nam do zrobienia sos beszamel. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną, stopniowo wlewamy mleko i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Gotujemy do chwili uzyskania gęstej konsystencji.







6.               Sosem polewamy zapiekankę.



7.               Pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180°C






8.               Gotowe. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz