wtorek, kwietnia 27, 2021

Klopsiki Pankracego

 

Klopsiki Pankracego


Małe klopsiki z mięsa mielonego w aromatycznym sosie z dodatkiem różnych warzyw. Danie można podać z kluskami śląskimi, kopytkami, makaronem lub ryżem.



6 porcji

40 minut czas przygotowania

Składniki na klopsy:

·       ½ kg mięsa mielonego

·       1 całe jajko

·       Szczyptę czosnku

·       sól

·       1 łyżka majeranku

·       ½ łyżeczki papryki ostrej

·       2 łyżki bułki tartej

·       2 łyżki śmietany 12 %

Składniki pozostałe:

·       1 cebula

·       1 kg pieczarek

·       2 papryki czerwone

·       4 ogórki konserwowe

·       Olej do smażenia

·       200 g przecieru pomidorowego

·       200 g ketchupu pikantnego

·       1 łyżka octu jabłkowego

·       1 łyżeczka cukru

·       Szczypta chili

·       1 łyżka maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1.   Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy czosnek, majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie wyrabiamy. Robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.




2.   Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie dodajemy papryki umyte, obrane z nasion, pokrojone w małe paseczki i ogórki konserwowe pokrojone w pół plasterki.





3.   Pod koniec smażenia wlewamy przecier, ketchup, ocet jabłkowy, wsypujemy cukier oraz chili. Ewentualnie możemy podlać wodą jak sos jest za gęsty.





4.   Na koniec zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilość wody.


5.   Sos warzywny łączymy z klopsami.

6.   Danie gotowe.





7.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz