wtorek, kwietnia 27, 2021

Chrupiące polędwiczki w młodej kapuście

 

Chrupiące polędwiczki w młodej kapuście


Nie ma nic lepszego jak delikatne polędwiczki zanurzone w młodej kapuście.


10 porcji

40 minut czas przygotowania

Składniki:

·       Polędwiczka wieprzowa

·       1 cebula

·       1 główka kapusty młodej

·       1 marchew

·       1 papryka czerwona

·       10 dag boczku wędzonego

·       Olej do smażenia

·       1 łyżka mąki pszennej

·       2 jajka

·       Bułka tarta do panierki

·       1 łyżka Vegety

·       1 łyżka octu jabłkowego

·       1 łyżeczka cukru

·       Sól

·       Pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku, ponownie w bułce tartej i smaży z obu stron na rozgrzany oleju. Usmażone mięso układamy w naczyniu.






2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojona w paseczki paprykę. Boczek kroimy drobno podsmażamy i łączymy z kapustą. Pod koniec dodajemy cukier, pieprz, Vegetę oraz ocet i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody .Chwilę gotujemy.









3. Kapustę wykładamy na usmażone polędwiczki.

4. Danie gotowe.





5. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz