czwartek, marca 18, 2021

Schabowe pod ciepłą pierzynką

 

Schabowe pod ciepłą pierzynką

Takie schabowe możemy podać na świąteczny obiad dla odmiany od tradycyjnych kotletów.

Kotlety przykryte są pieczarkami z kolorową papryką w pysznym sosie meksykańskim.


Składniki:

·       ½ kg schabu

·       1 cebula

·       ½ kg pieczarek

·       1 papryka czerwona

·       1 papryka żółta

·       4 ogórki konserwowe

·       520 g sosu meksykańskiego w słoiku lub własny

·       20 dag sera żółtego

·       Bułka tarta do panierki

·       2 jajka całe

·       Olej do smażenia

·       Sól

·       Pieprz

Sposób przygotowania:

1.   Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na bok.







2.   Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.




3.   Papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki, ogórki kroimy w pół plasterki. Paprykę i ogórki łączymy z grzybami.




4.   Następnie wlewamy sos, chwilkę gotujemy. Gotowy sos warzywny nakładamy na każdy kotlet schabowy.



5.   Przykrywamy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.



6.   Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 180°C do chwili rozpuszczenia sera.

7.   Kotlety gotowe.





8.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Pieczone ziemniaki Polonezy