czwartek, marca 04, 2021

Rogaliki drożdżowe z powidłami

 

Rogaliki drożdżowe z powidłami


Coś słodkiego do niedzielnej kawki. Drożdżowe rogaliki z powidłami.


Czas przygotowania 1:15 minut

30 porcji

Składniki na rozczyn:

·       5 dag drożdży świeżych

·       ½ szk. mleka

·       1 łyżka mąki

·       4 łyżki cukru

Składniki na ciasto:

·       4 szk. maki pszennej

·       ½ kostki masła

·       2 jajka całe

·       1 ½ szk. mleka

·       Szczypta soli

·       ½ szk. kwaśnej śmietany

Składniki dodatkowe:

·       Powidła

·       1 białko z jajka

Sposób przygotowania:

1.   Wszystkie składniki na rozczyn łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.



2.   Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajka, wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.






3.   Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy na małe trójkąty, na środku układamy po łyżeczce powideł i zwijamy w kształt rogali.





4.   Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.





5.   Rogale przed podaniem można posypać cukrem pudrem.




6.   Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz