wtorek, marca 30, 2021

Marynarskie udka

 

Marynarskie udka


Smaczne udka, nadziewane bez kości, proponuję na niedzielny obiad lub święta, faszerowane soczyste mięso z pieczarkami i warzywami, pieczone w piekarniku.


8 porcji

50 minut czas przygotowania

Składniki:

·       8 udek z kurczaka

·       1 papryka czerwona

·       1 papryka zielona

·       1 papryka żółta

·       1 cebula

·       20 dag pieczarek

·       15 dag sera żółtego

·       2 łyżki ketchupu pikantnego

·       1 opakowanie pomysłu na soczystego kurczaka z papryką oraz ziołami

·       Sól pieprz

·       Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1.   Udka myjemy, osuszamy i wyjmujemy ze środka kość. Doprawiamy pomysłem na soczystego kurczaka oraz solą.




2.   Cebulę obieramy, drobno kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju.



3.   Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie dodajemy pokrojone w małe paseczki papryki.







4.   Jak papryka nam zmięknie, farsz przekładamy do naczynia, łączymy z startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem oraz ketchupem.







5.   Farszem nadziewamy udka i układamy w rękawie do pieczenia.





6.   Pieczemy 35 minut w 180°C.

7.   Gotowe.





8.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz