Kulinarna Chwila: Wielkanocne polędwiczki Kulinarna Chwila: Wielkanocne polędwiczki

środa, lutego 24, 2021

Wielkanocne polędwiczki

 

Wielkanocne polędwiczki


Delikatne, kruche mięso z wieprzowych polędwiczek w pikantnym słodkim sosie, każdemu powinno smakować jak również takie danie możemy przygotować na święta.


Składniki na marynatę:

·       1 szk. ketchup pikantny

·       2 łyżki miodu

·       1 łyżka sosu sojowego

·       2 ząbki czosnku

·       Sól

·       Pieprz

Pozostałe składniki:

·       2 polędwiczki wieprzowe

·       4 duże cebule

·       Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1.   Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry dwu centymetrowe i dłonią rozbijamy. Mięso solimy.



2.   Do miski wlewamy ketchup, miód, sos sojowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem oraz solą. Marynatę dokładnie mieszamy i łączymy mięsem. Odstawiamy do lodówki, na co najmniej dwie godziny.





3.   Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Marynatę odstawiamy na bok.



4.   Na drugiej większej patelni smażymy obrane, pokrojone w krążki cebule. Kiedy cebule puszczą sok i zmienią kolor na jasnobrązowy łączymy z mięsem. Wlewamy odstawioną wcześniej marynatę i gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie.





5.   Danie gotowe.




6.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz