Kulinarna Chwila: Babka Gołąbkowa Kulinarna Chwila: Babka Gołąbkowa

poniedziałek, lutego 15, 2021

Babka Gołąbkowa

 Babka Gołąbkowa

Dla odmiany zamiast tradycyjnych gołąbków polecam, pyszną babkę gołąbkową w wersji meksykańskiej.


50 minut czas przygotowania 

8 porcji

Składniki:

½ kg mięsa mielonego wieprzowego

1 główka kapusty włoskiej

Jajko

½ torebki ryżu ugotowanego

1 marchew

1 papryka czerwona

1 cebula

3 ogórki konserwowe

1 sos meksykański w słoiczku

10 dag sera żółtego

Sól

Papryka ostra

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką, dodajemy ryż, startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną drobno paprykę, obraną pokrojoną cebulę oraz ogórki. Dokładnie mieszamy.








2. Kapustę obgotowujemy, dzielimy na liście i układamy w okrągłej formie z otworem, tak żeby móc przykryć wierzch babki.



3. Na kapuście rozkładamy połowę mięsa, układamy liście kapusty, następnie pozostałe mięso i przykrywamy wierzch kapustą.






4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut pod przykryciem.

5. Po tym czasie polewamy sosem meksykańskim i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Chwilkę zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.







6. Gotowe.

7. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz