piątek, grudnia 18, 2020

Udka Ala Gyros

Udka Ala Gyros

Danie rozpływające się w ustach, koniecznie proszę wypróbować.


6 porcji

45 minut czas przygotowania

Składniki:

·       6 udek z kurczaka

·       3 łyżki przyprawy Gyros

·       Sól

·       1 cebula

·       ½ kg pieczarek

·       Pieprz

·       Olej do smażenia

·       1 zielona papryka

·       1 czerwona papryka

·       4 szt. ogórków konserwowych

·       4 łyżki majonezu

·       4 łyżki ketchupu pikantnego

·       15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

1.  Udka kroimy na połówki, solimy doprawiamy przyprawa Gyros i układamy w woreczku do pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180°C.





2.  Po upieczeniu wyjmujemy z woreczka i układamy w naczyniu żaroodpornym.



3.  Cebulę obieramy drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz sola.




4.  Papryki kroimy w paseczki, ogórki w półplasterki przekładamy do grzybów.




5.  Warzywa z grzybami układamy na udkach i smarujemy sosem zrobionym z majonezem i ketchupem. Posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem, zapiekamy w piekarniku 20 minut.






6.  Danie gotowe.






7.  Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz