wtorek, grudnia 29, 2020

Rolada z indyka z pieczarkami

 

Rolada z indyka z pieczarkami 

Rolada faszerowana pieczarkami, owinięta aromatycznym boczkiem, który sprawia, że mięso jest pyszne i soczyste.


Składniki:

·       1 kg fileta z indyka

·       20 dag pieczarek

·       1 cebula

·       7 pasków podłużnych boczku parzonego

·       ½ szklanki soku jabłkowego

·       ¾ szklanki wina białego

·       1 łyżeczka mąki pszennej

·       ¾ szklanki śmietany 12 %

·       Olej do smażenia

·       Sól

·       Pieprz

Sposób przygotowania:


1.   Z mięsa usuwamy wystające części, kroimy wzdłuż, ale nie do końca i rozbijamy tak żeby powstał nam prostokąt. Doprawiamy solą.



2.   Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.




3.   Gotowy farsz rozkładamy na mięsie. Mięso zwijamy w roladę, owijamy boczkiem oraz folią aluminiową i pieczemy 35 minut w 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby boczek się zarumienił. Po upieczeniu mięso kroimy w grubsze plastry i układamy na półmisku.






4.   Sok jabłkowy, wino gotujemy i zagęszczamy mąką rozrobioną ze śmietaną.




5.   Sosem polewamy roladę.

6.   Danie gotowe.






7.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Chińska potrawka