czwartek, grudnia 03, 2020

Polędwiczki w sosie myśliwskim

 

Polędwiczki w sosie myśliwskim

Danie przygotowuje się szybko i bardzo prosto. Polecam na różne uroczystości lub niedzielny obiad.


5 porcji

35 minut czas przygotowania

Składniki:

·       2 polędwiczki wieprzowe

·       4 łyżki sosu sojowego ciemnego

·       1 kg pieczarek

·       1 cebula

·       5 szt. ogórków kiszonych

·       2 opakowania sosu myśliwskiego

·       Sól

·       Pieprz

·       Olej do smażenia

1.                    Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w plastry i lekko dłonią rozbijamy. Wlewamy sos sojowy, solimy, mieszamy i odstawiamy na godzinę.








2.                    Po tym czasie każdy kawałek mięsa panierujemy w sosie myśliwskim i obsmażamy na rozgrzanym oleju. 



3.                    Na drugiej patelni typu Wok lub brytfannie gotujemy 2 szklanki wody. Mięso przekładamy do wody i gotujemy do chwili, kiedy będzie miękkie.



4.                     Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju obraną i drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i w pół plasterki ogórki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.





5.                    Na koniec mięso łączymy z grzybami, chwilkę gotujemy.



6.                    Danie gotowe.





7.                    Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz