Kulinarna Chwila: Piernikowe Świąteczne polędwiczki Kulinarna Chwila: Piernikowe Świąteczne polędwiczki

środa, grudnia 09, 2020

Piernikowe Świąteczne polędwiczki

 

Piernikowe Świąteczne polędwiczki

W Święta Bożego Narodzenia po całym domu unosi się zapach pierniczków a czy smakowaliście już polędwiczki w sosie piernikowym? Polecam.


Składniki:

·       2 polędwiczki wieprzowe

·       153 g pierników Katarzynek

·       280 g powideł śliwkowych

·       4 listki laurowe

·       4 ziela angielskie

·       Olej do smażenia

·       Sól

·       Pieprz

·       Chili

Sposób przygotowania:

1.                    Mięso kroimy dwu centymetrowe plastry i dłonią rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju przenosimy do garnka z wodą, dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie .Mięso musi być przykryte, gotujemy do miękkości około 40 minut pod przykryciem.




2.                    Po tym czasie wyjmujemy polędwiczki, układamy w naczyniu a sos przecedzamy przez sitko, wlewamy do garnka, dodajemy pokruszone pierniki, powidła i doprawiamy solą oraz chili. 10 minut gotujemy, następnie  zawartość z garnka miksujemy blenderem na gładki sos.





3.                    Sos podgrzewamy i polewamy nim mięso.

4.                    Danie gotowe.





5.                    Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz