czwartek, grudnia 03, 2020

Frykadelki w sosie grzybowym

 

Frykadelki w sosie grzybowym

Zraziki z mięsa mielonego z aromatyczny boczkiem, zatopione w pachnącym świętami i lasem sosie grzybowym.


9 porcji

40 minut czas przygotowania

Składniki:

·       1 kg mięsa mielonego wieprzowego

·       1 całe jajko

·       1 cebula

·       1 bułka zwykła

·       10 dag boczku

·       4 ogórki kiszone

·       20 dag grzybów suszonych podgrzybków

·       Mąka do panierki

·       Olej do smażenia

·       Sól

·       Papryka ostra

·       2 łyżki sosu sojowego ciemnego

Sposób przygotowania:

1.   Grzyby suszone moczymy w wodzie około godziny. Następnie odlewamy wodę przekładamy do brytfanny, zalewamy ponownie wodą i gotujemy.

2.   Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. Następnie dodajemy obrana i drobno pokrojona cebulę, wcześnie namoczoną w mleku bułkę.






3.   Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i robimy duże podłużne kotlety. W środek każdego kotleta wkładamy pokrojony drobno boczek i drobno pokrojone ogórki.






4.   Każdy kotlet obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.




5.   Następnie przekładamy do brytfanki z sosem grzybowym.



6.   Gotujemy 20 minut, po tym czasie sos zagęszczamy mąką ( 2 łyżeczki) rozrobioną w malej ilości wody, wlewamy sos sojowy. Dwie minutki gotujemy.




7.   Gotowe.





8.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz