czwartek, 8 października 2020

Schabowe Króla Ludwiczka

 

Schabowe Króla Ludwiczka

Czasami zostają nam kotlety z obiadu lub uroczystość, wiadomo rozgrzewane na drugi dzień nie są już pyszne. Proponuje przykryć je sosem z pieczarkami.



Składniki:

·       1 kg schabu

·       ½ kg pieczarek

·       1 cebula

·       Olej do smażenia

·       Sól

·       Pieprz

·       2 całe jajka

·       Bułka tarta do panierki

·       3 łyżki majonezu

·       3 łyżki ketchupu

·       20 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.





2.   Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.



3.   Do cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.



4.   Majonez łączymy z ketchupem i łączymy z grzybami.






5.   Schabowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kawałku mięsa układamy sos z pieczarkami.


6.   Wierch posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.



7.   Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.

8.   Kotlety gotowe.

9.   Smacznego.






1 komentarz:

  1. Nie wiem, dlaczego króla Ludwiczka, ale mój domowy Królik by nie pogardził :-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj