poniedziałek, października 05, 2020

Pyszotka Adelki

 

Pyszotka Adelki

Trzeba zachęcić niejadków do jedzenia, dlatego proponuję wypróbować ten przepis. Robi się szybko i szybko znikają.


8 porcji

30 minut czas przygotowania

Składniki:

·       1 filet z kurczaka

·       Sól

·       2 łyżki sosu sojowego ciemnego

·       ½ łyżeczki czosnku w proszku

·       8 łyżek mąki pszennej

·       1 jajko całe

·       1 łyżeczka proszku do pieczenia

·       ½ szklanki wody gazowanej

·       2 łyżki ketchupu pikantnego

·       1 szklanka mleka

·       Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1.   Mięso kroimy na mniejsze kawałki, kwadraty lub prostokąty, solimy, wlewamy sos sojowy oraz doprawiamy czosnkiem i dokładnie mieszamy.





2.   Do drugiej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, wsypujemy sól, proszek do pieczenia. Następnie wlewamy wodę, ketchup i stopniowo mieszając mleko.








3.   Mięso zanurzamy w cieście i przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.




4.   Kurczaczki gotowe, podajemy z ulubionym sosem.





5.   Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz