czwartek, 3 września 2020

Rolada mięsna z jajecznicą


Rolada mięsna z jajecznicą

Jedliście taką roladę? Mięso mielone faszerowane jajecznicą, warto wypróbować.


8 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
·       1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
·       1 cebula
·       1 łyżeczka majeranku
·       Sól
·       Papryka ostra
·        1 Jajko całe
·       2 łyżki bułki tartej
·       6 plasterków sera żółtego
Składniki na jajecznicę:
·       4 jajka całe
·       Sól
·       Pieprz
·       ½ papryki czerwonej
·       ½ papryki żółtej
·       ½ puszki groszku konserwowego
·       Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1.   Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, wsypujemy majeranek oraz bułkę tartą.



2.   Dokładnie mieszamy i wykładamy na folię aluminiową robiąc prostokąt.

3.   Na mięsie rozkładamy ser żółty.

4.   Robimy farsz: Jajka wbijamy do naczynia, roztrzepujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy pokrojone drobno papryki oraz groszek konserwowy.  Mieszamy dokładnie łyżką.



5.   Wylewamy na rozgrzany olej, można zrobić jeden duży placek lub kilka małych.

6.   Po usmażeniu placki z jajek wykładamy na ser.

7.   Wszystko razem zwijamy robiąc roladę i zawijamy w folię. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180 °C.




8.   Roladę przed podaniem kroimy w plastry 2 cm.
9.   Gotowe.



10.           Smacznego.

1 komentarz:

Drukuj

Polędwiczki z fasolką