piątek, września 25, 2020

Danie Mistrza Bogumiła

 

  Danie Mistrza Bogumiła

Pyszne kuleczki ryżowe, ułożone na daniu zrobią wrażenie na każdym. Potrawka z mięsem drobiowym oraz warzywami w sosie chińskim.


 Składniki:

·       1 podwójny filet z kurczaka

·       Sól

·       Olej do smażenia

·       1 papryka czerwona

·       1 papryka żółta

·       1 papryka zielona

·       100 g grzybów Mun

·       Fix do potraw chińskich

·       2 torebki ryżu

·       2 łyżki oliwy

·       1 całe jajko

·       Bułka tarta do panierki

Sposób przygotowania:

1.   Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut.



2.   Mięso kroimy w paseczki, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju.



3.   Do mięsa dodajemy drobno pokrojone w paseczki papryki oraz grzyby MUN, prużymy około 20 minut, podlewamy ½ szklanki wody.




4.   Po tym czasie rozgrabimy fix w ½ szklance zimnej wody i wlewamy do dania, chwilkę gotujemy.




5.   Ryż gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy i przekładamy do miski.


6.   Wlewamy oliwę, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.



7.   Jedną łyżkę ryżu kładziemy na dłoń i ściskają robimy małe kuleczki, ściskamy do chwili aż ryż się nam poskleja.

8.   Panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.




9.   Danie mięsne podajemy z kuleczkami ryżowymi.





10.         Smacznego.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz