Kulinarna Chwila: Placki po węgiersku z cukinii Kulinarna Chwila: Placki po węgiersku z cukinii

wtorek, sierpnia 25, 2020

Placki po węgiersku z cukinii


Placki po węgiersku z cukinii
Sezon na cukinie jeszcze się nie skończył a dania z cukinii są pyszne. Proponuje zrobić coś podobnego do placka po węgiersku, tylko zamiast placków ziemniaczanych zrobić placki z cukinii.


Składniki na farsz:
·       ½ kg łopatki wieprzowej
·       1 papryka żółta
·       1 papryka czerwona
·       3 ogórki konserwowe
·       ½ puszki kukurydzy konserwowej
·       200 g przecieru pomidorowego
·       Szczypta chili
·       Sól
·       Olej do smażenia
·       20 dag sera żółtego
Składniki na placki:
·       1 duża cukinia
·       Cebula
·       2 łyżki mąki
·       Jajko
·       Sól
·       2 małe marchewki
Sposób przygotowania:
1.   Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju, kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórki konserwowe.





2.   Następnie dodajemy kukurydze bez zalewy i przecier pomidorowy, doprawiamy chili i chwilę gotujemy, sos jest gęsty, więc nie potrzeba go zagęszczać.



3.   Cukinie oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, solimy i wyciskamy sok, najlepiej na sitku ugniatać łyżką.

4.   Warzywa przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz obrane i starte na tarce o dużych oczach marchewki. Dokładnie mieszamy i nakładają łyżką smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron.





5.   Placku po usmażeniu układamy w naczyniu, na każdy placek nakładamy farsz i posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem,



6.   Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.
7.   Placuszki gotowe.



8.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz