Kulinarna Chwila: Mielone w wafelku Kulinarna Chwila: Mielone w wafelku

piątek, sierpnia 07, 2020

Mielone w wafelku


Co powiecie na inną wersje kotletów mielonych, wystarczy dokupić wafle tortowe i kotlet tradycyjny zamienia się w imprezowe danie.


Składniki:
·       ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
·       2 jajka
·       Sól
·       Papryka ostra
·       Cebula
·       ½ papryki czerwonej
·       2 łyżki bułki tartej+ do panierki
·       Olej do smażenia
·       1 duży kwadratowy wafel tortowy
Sposób przygotowania:
1.   Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jedno jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, następnie drobno pokrojoną paprykę i wsypujemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną.





2.   Wafel kroimy na 16 równych części.


3.   Na 8 części nakładamy masę mięsną i przykrywamy pozostałymi waflami.


4.   Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.



5.   Kotlety gotowe.




6.   Smacznego.

2 komentarze: