czwartek, sierpnia 13, 2020

Gołąbki z serem w sosie paprykowym


Gołąbki z serem w sosie paprykowym
Czy jedliście już kiedyś gołąbki z serem  w tak aromatycznym sosie paprykowym, najwyższa pora.Polecam.

Składniki:
·       1 główka kapusty
·       ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
·       1 torebka ryżu
·       4 papryki czerwone
·       4 pomidory
·       1 cebula
·       Jajko
·       1 marchew
·       15 dag sera żółtego
·       1 łyżeczka Vegety
·       Szczypta czosnku
·       ½ łyżeczki majeranku
·       6 listków Bazyli
·       ½ łyżeczki octu
·       Trochę cukru
·       ½ szklanki śmietany 18%
·       2 łyżeczki mąki pszennej
·       Sól
·       Pieprz
·       1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
1.   Kapustę myjemy i parzymy gotując w gorącej wodzie.
2.   Ryz gotujemy w osolonej wodzie.
3.   Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem i dokładanie mieszamy.



4.   Gotowy farsz nakładamy na każdy liść kapusty, zawijam i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wodą i posypujemy Vegetą. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°C.






5.   W tym czasie robimy sos. Obieramy cebulę, drobno kroimy i przekładamy do garnka
6.   Dodajemy pokrojone drobno papryki oraz pomidory, solimy, zalewamy woda i gotujemy 30 minut.

7.   Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz, czosnek, Vegetę, ocet, cukier, majeranek i liście Bazyli, gotujemy 5 minut. Studzimy i blendujemy



8.   Sos ponownie przelewamy do garnka, zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąka i chwilkę gotujemy.

9.   Gotowym sosem polewamy gołąbki.

10.      Danie gotowe.



11.      Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz