środa, 26 sierpnia 2020

Ciasto budyniowo śliwkowe


Ciasto budyniowo śliwkowe

Puszyste, delikatne ciasto z owocami, bez masy. Bardzo szybko, prosto się robi.


Składniki:
·       200 g margaryny
·       1 szklanka cukru
·       5 całych jajek
·       2 opakowania budyniu śmietankowego
·       1 szklanka mleka
·       15 łyżek mąki pszennej
·       2 łyżeczki proszku do pieczenia
·       ½ kg śliwek
·       Cukier puder do posypki
Sposób przygotowania:
1.   Margarynę ucieramy mikser razem z cukrem.

2.   Następnie wbijamy pojedynczo jajka, wsypujemy suche budynie i wlewamy mleko.



3.   Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta cały czas miksując.


4.   Ciasto wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm.

5.   Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i polówki utykamy w ciasto.

6.   Pieczemy 40 minut w 180°C.
7.   Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




8.   Smacznego.

7 komentarzy:

Drukuj

Tortilla ala pizzerki