piątek, lipca 03, 2020

Ziemniaki Rumcajski


Ziemniaki Rumcajski

Pieczone młode ziemniaki, faszerowane kurczakiem, warzywami to moja propozycja na drugie danie obiadowe.


11 porcji
35 minut czas przygotowania
Składniki:
·       ½ fileta z kurczaka
·       11 dużych ziemniaków
·       Cebula
·       1 papryka czerwona
·       15 dag pieczarek
·       15 dag sera żółtego
·       4 łyżki ketchupu pikantnego
·       1 łyżka przyprawy do ziemniaków
·       Sól
·       1 łyżka przyprawy Gyros
·       Pieprz
·       Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1.   Ziemniaki obieramy, myjemy i robimy głęboki otwór. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. Pieczemy 30 minut w 180°C.

2.   Mięso kroimy bardzo drobno, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju.



3.   Cebule obieramy, drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dojemy drobno pokrojone pieczarki oraz paprykę, Doprawiamy pieprzem oraz solą.



4.   Pod koniec prużenia łączymy z mięsem i dodajemy ketchup.


5.   Gotowym farszem napełniamy upieczone ziemniaki i posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.


6.   Ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do chwili rozpuszczenia się ser.
7.   Danie gotowe.

8.   Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz