poniedziałek, lipca 27, 2020

Ciasto Jagodowy Miętusek


Ciasto Jagodowy Miętusek

Idealna chwila słodkości, którą można delektować się w upalne dni przy filiżance kawy. Posmak mięty i smak jagód to idealne połączenie dla tych, którzy stronią od bardzo słodkich deserów.

Składniki na spód:
·       125 g masła
·       180 g herbatników kakaowych
Składniki na masę jagodową:
·       500 g twarogu sernikowego
·       5 łyżek cukru pudru
·       600 ml jagód
·       2 galaretki szafirowe
Składniki na masę miętową:
·       2 galaretki landrynkowe
·       Małe opakowanie cukierków miętowych
·       660 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
·       2 galaretki żółte
·       20 listków mięty
·       100 ml jagód
Sposób przygotowania:
1.   Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie do lekkiego stężenia (dwie szafirowe w jednej szklance wody, dwie landrynkowe w jednej szklance wody, dwie żółte w dwóch szklankach wody)

2.   Masło rozpuszczamy i dodajemy do pokruszonych herbatników, wykładamy dno tortownicy 24 cm x 24 cm.





3.   Następnie robimy masę jagodową, twaróg miksujemy razem z cukrem pudrem, na koniec wlewamy galaretkami szafirowymi, chwilę miksujemy i łączymy z jagodami delikatnie mieszając łyżką. Masę wylewamy na herbatniki, chwilę chłodzimy w lodówce żeby masa stężała.





4.   W tym czasie robimy masę miętową, cukierki przekładamy do rondelka, zalewamy ½ szklanki wody i gotujemy aż cukierki się rozpuszczą. Studzimy i łączymy z galaretkami landrynkowymi.


5.   Śmietany schłodzone ubijamy, dodajemy galaretki połączone z rozpuszczonymi cukierkami. Chwilę miksujemy i wylewamy masę na masę jagodową.



6.   Ciasto dowolnie dekorujemy pozostałymi jagodami i listkami mięty.

7.   Na koniec polewamy żółtymi galaretkami i 2 godziny chłodzimy ciasto.

8.   Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz