środa, 10 czerwca 2020

Gyros w zupie


Gyros w zupie

Każdy z nas na pewno lubi dania jednogarnkowe, dlatego przygotowałam coś dla was.


Składniki:
·       ½ kg ziemniaków
·       1 filet z kurczaka
·       ½ opakowania przyprawy Gyros
·       Olej do smażenia
·       Sól
·       Cebula
·       2 papryki czerwone
·       4 ogórki konserwowe
·       ½ puszki kukurydzy
·       200 ml przecieru pomidorowego
·       2 łyżeczki mąki pszennej
·       ½ szk. śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1.  Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie

2.  Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą i prużymy na rozgrzanym oleju



3.  Po usmażeniu łączymy z ziemiankami

4.  Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju

5.  Do cebuli dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w kostkę ogórki


6.  Warzywa przekładamy do zupy i dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę



7.  Na koniec wlewamy przecier i zagęszczamy mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotujemy




8.  Smacznego





2 komentarze:

Drukuj

Naleśniki z młodą kapustą