wtorek, 9 czerwca 2020

Ciasto truskawkowe Wibracje


Ciasto truskawkowe Wibracje
Puszyste ciasto z masą truskawkową na bazie jogurtów i z masą śmietanową, przekładane truskawkami oraz delikatnym ciastem


Składniki na ciasto:
·       20 dag margaryny
·       1 szk. cukru pudru
·       8 żółtek
·       1 ½ szk. mąki pszennej
·       1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę truskawkową:
·       2  jogurty 380 ml truskawkowe
·       2 galaretki truskawkowe
Składniki na masę śmietanową
·       1 śmietana 330 ml 30%
·       1 śnieżka na mleko
·       1 galaretka przezroczysta
Dodatkowo:
·       ½ kg truskawek

Sposób przygotowania:
1.   Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę 24 cm x 24 cm i pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 35 min.







2.   Po upieczeniu studzimy ciasto studzimy i dzielimy na dwie podłużne połowy, jedną część ciasta układamy na dno blaszki


3.   Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy

4.   Śmietanę obijamy mikserem, dodajemy śnieżkę i wlewamy stopniowo galaretkę



5.   Masę wykładamy na ciasto i układamy pokrojone lub całe truskawki i przykrywamy drugą połową ciasta



6.   Galaretki czerwone również rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy
7.   Jogurty truskawkowe miksujemy z galaretkami czerwonymi


8.   Masę truskawkową wylewamy na wierzch ciasta i dekorujemy truskawkami

9.   Wstawiamy do lodówki i chłodzimy 2 godziny
10.                       Ciasto gotowe






11.                       Smacznego

1 komentarz:

Drukuj

Polędwiczki z fasolką