środa, 20 maja 2020

Zupa Magisterska


Zupa Magisterska




Pyszne danie jednogarnkowe, warzywa, mięso co nam więcej potrzeba, żeby najeść się do syta.


Składniki:
·       1 kg łopatki wieprzowej
·       ½ kg ziemniaków
·       2 marchewki
·       Cebula
·       Papryka żółta
·       Papryka czerwona
·       Cukinia
·       Papryczka chili
·       2 kostki rosołowe
·       3 listki laurowe
·       Olej do smażenia
·       3 ziarna ziela angielskiego
·       ½ kg pieczarek
·       200 ml przecieru pomidorowego
·       2 łyżki maki pszennej
·       Sól
·       Szczypta chili
·       Pieprz
Sposób przygotowania:
1.  Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju

2.  Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, marchew obieramy kroimy w słupki, solimy i zalewamy wodą, gotujemy



3.  Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju

4.  Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryczki, papryczkę chili oraz obraną i pokrojoną w paski cukinie, solimy

5.  Gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodajemy kostki rosołowe, łączymy z warzywami, wrzucamy listki laurowe oraz ziele angielskie oraz mięso


6.  Pieczarki kroimy w plasterki i prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą

7.  Grzyby po usmażeniu dodajemy do zupy, wlewamy przecier pomidorowy oraz zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody, doprawiamy chili, chwilkę gotujemy



8.  Zupa gotowa




9.  Smacznego

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drukuj