czwartek, 21 maja 2020

Chleb Orkiszowy z nasionami


Chleb Orkiszowy z nasionami

Pieczony chleb jest dłużej świeży i smaczniejszy


Składniki:
·       3 szk mąki orkiszowej
·       200 g siemię lniane
·       100 g pestek słonecznika
·       ½ łyżeczki soli
·       15 dag drożdży świeżych
·       1 łyżka cukru
·       2 szk wody
·        sezam do posypki
Sposób przygotowania:
1.  Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, ½ szklanki wody, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia


2.  Do miski wsypujemy mąkę, siemię, pestki słonecznika, sól, rozczyn i stopniowo wlewamy wodę tak żeby powstało nam gęste ciasto, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia






3.  Przekładamy do formy, posypujemy sezamem i pieczemy 40 minut w 180°C


4.  Chleb gotowy




5.  Smacznego

3 komentarze:

  1. Przepis i zdjęcia zachęciły mnie do tego, aby spróbować. W tygodniu mam dietę pudełkową, którą znalazłam na Caterobazar.pl, ale w weekendy sama gotuję czasem pozwalam sobie na malutkie ustępstwa. Lubię ciemne pieczywo i jem je już od 5 lat. Kompletnie odrzuciłam białe pieczywo i mąkę pszenną. Świetnie, że w tym przepisie jest mąka orkiszowa upiekę jutro sobie, dzieciakom i mężowi ten chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny chlebek, lubię takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Mielone z groszkiem i marchewką