środa, 8 kwietnia 2020

Ryba po Grecku w naleśniku


Ryba po Grecku w naleśniku
Moja rodzina bardzo lubi rybę po grecku, oczywiście zrobiłam, ale w naleśniku. Pyszotka Polecam.


Składniki:
·       1 kg fileta rybnego
·       ½ kg marchwi
·       2 duże pietruszki
·       Mały seler
·       200 ml przecieru pomidorowego
·       Olej do smażenia
·       Mąka do panierki
·       2 jajka
·       Sól
Składnik na naleśniki:
·       2 szk. mąki pszennej
·       Jajko
·       Sól
·       ½ szk. wody gazowanej
·       1 szk. mleka
Sposób przygotowania:
1.                Rybę kroimy na mniejsze kawałki, solimy, panierujemy w roztrzepanym widelce jajku i w mące pszennej


2.                Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju i odkładamy na bok

3.                Warzywa marchew, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, prużymy na rozgrzanym oleju

4.                Pod koniec prużenia solimy i dodajemy przecier pomidorowy

5.                Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, solimy, wlewamy wodę i stopniowo mieszając łyżką mleko, uważając żeby nie zrobiły się grudki



6.                Ciasto wylewamy na patelnie lub na naleśnikarkę i smażymy naleśniki

7.                Na każdym naleśniku, na środku układamy po dwa kawałki ryby i na rybie warzywa




8.                Składamy ciasto dowolnie tak żeby przykryć farsz i przekładamy do naczynia żaroodpornego


9.                Na wierzch rozprowadzamy pozostałe nam warzywa

10.           Można rozgrzać w piekarniku, ale pod przykryciem
11.           Ryba gotowa




12.           Smacznego

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drukuj

Sałatka Marudna Małgosia