wtorek, kwietnia 07, 2020

Kotleciki Marsylianki



Kotleciki Marsylianki

Takie kotleciki uwielbiają dzieci, ale również są idealne jako przekąska lub danie obiadowe podane z frytkami i sosem


Składniki:
·       1 filet z kurczaka
·       Sól
·       Przyprawa do kurczaka
·       Oregano
·       1 łyżeczka oliwy
·       Olej do smażenia
Składnik na ciasto:
·       8 łyżek mąki pszennej
·       Sól
·       Jajko
·       ½ łyżki sody
·       ½ pęczka szczypiorku
·       ¾ szklanki mleka
Sposób przygotowania:
1.  Mięso kroimy na cienkie, małe kawałki, ja kroiłam wzdłuż na płaty a później na połowę.
2.  Filety doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą, oregano, wlewamy oliwę i razem mieszamy.


3.  Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, sól, wbijamy jajko, posiekany szczypiorek i mieszając wlewamy stopniowo mleko. Ciasto  nie może być rzadkie.




4.  Następnie w cieście zanurzamy każdy kawałek mięsa i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

5.  Kotleciki gotowe.



6.  Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz