czwartek, marca 12, 2020

Zupa Starego Cygana


Zupa Starego Cygana

Rozgrzewając zupa w sam raz na zimne dni.


Składniki:
·       ½ kg ziemniaków
·       Cebula
·       2 laseczki kiełbasy podwawelskiej
·       5 dag boczku wędzonego
·       2 papryki czerwone
·       3 pomidory
·       3 listki laurowe
·       3 ziela angielskie
·       Sól
·       Olej do smażenia
·       Szczypta papryki ostrej
·       1 ½ łyżki mąki pszennej
·       ½ szklanki śmietany 18 %
Sposób przygotowania:
1.  Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą oraz solimy i gotujemy.

2.  Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

3.  Do cebuli dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę oraz w kostkę boczek.


4.  Papryki obieramy z nasion, kroimy w małe paseczki i łączymy z kiełbasą.

5.  Następnie dodajemy pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki.

6.  10 minut prużymy i przekładamy do ziemniaków.

7.  Wrzucamy listek, ziele angielskie i doprawiamy papryką.

8.  Na koniec rozrabiamy mąkę ze śmietaną i hartując wlewamy do zupy.


9.  Zupa gotowa.




10.                Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz