piątek, 14 lutego 2020

Wielkanocne Polędwiczki


Wielkanocne Polędwiczki


Delikatne mięso faszerowane jajkiem zanurzone w pysznym musztardowym sosie może być ozdobą naszego świątecznego stołu. Mięso jest bardzo smaczne, na pewno goście się skuszą.


Składniki:
·       1 polędwiczka wieprzowa
·       4 jajka ugotowane na twardo
·       1 marchew
·       1 łyżka oliwy
·       ½ pęczka szczypiorku
·       Cebula
·       1 łyżka octu balsamicznego
·       Olej do smażenia
·       100 g musztardy sarepskiej
·       2 łyżki miodu
·       ½ łyżeczki papryki słodkiej
·       1 szklanka wody
·       1 łyżka mąki pszennej
·       Sól
·       pieprz
Sposób przygotowania:
1.  Mięso obieramy z błonek, kroimy wzdłuż tak żeby powstał nam duży płat, czyli nie do końca i rozbijamy.
2.  Doprawiamy pieprzem oraz solą.

3.  Marchew ścieramy na tarce o dużych oczach, dodajemy posiekany szczypiorek i oliwę.


4.  Nakładamy równomiernie na mięso.

5.  Na środku układamy jajka i zwijamy w roladę.



6.  Wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.

7.  W tym czasie, co piecze się nam mięso robimy sos, cebulę obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.


8.  Dodajemy ocet balsamiczny, musztardę, miód paprykę słodką i podlewamy wodą, chwilę gotujemy.



9.  Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.

10.      Polędwiczki po upieczeniu kroimy w krążki, układamy w naczyniu i polewamy sosem.

11.      Danie gotowe.






12.      Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj