piątek, 14 lutego 2020

Przekąskowe Sajgonki


Przekąskowe Sajgonki


Popularna jest tortilla jako przekąska lub szynka zwijana a co powiecie na coś innego?



Składniki:
·       20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
·       Jajko
·       Kilka grzybów Mun
·       10 dag kapusty pekińskiej
·       1 duża marchew
·       Sos sojowy
·       Sól
·       Papryka ostra
·       1 opakowanie papieru ryżowego
·       Olej
Sposób przygotowania:
1.  Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut.
2.  Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko.

3.  Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby.

4.  Kapustę drobno poszatkowaną.

5.  Marchew obraną i startą na tarce o dużych oczach.

6.  Wlewamy sos sojowy i doprawiamy solą, papryką ostrą, wyrabiamy.


7.  Papier ryżowy zanurzamy w wodzie i na środku każdego krążka układamy farsz.


8.  Zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia lekko posmarowanym olejem.



9.  Wierzch sajgonek również smarujemy delikatnie olejem.

10.             Pieczemy 30 minut w 180 °C.
11.             Danie gotowe, podajemy z ulubionym sosem.




12.             Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj