poniedziałek, stycznia 20, 2020

Ciasto Ananasowy Migdałek


Ciasto Ananasowy Migdałek

Moje ciasto z serków Danio było ostatnio bardzo popularne, dlatego postanowiłam zrobić podobne.
Ciasto jest bez użycia mąki pszennej. Mąka została zastąpiona budyniami. Masa natomiast jest bardzo delikatna.

Blaszka 24 cm x 24 cm
Składniki na ciasto:

·       5 opakowań po 40 g budyniów czekoladowych
·       6 jajek
·       1 szklanka cukru
·       1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
·       4 opakowania po 140 g serków Danio
·       500 ml śmietany 36 %
·       2 po 75 g cytrynowe galaretki
Dodatkowo:
·       Puszka ananasów
·       Słoik dżemu brzoskwiniowego
·       75 g migdał
Sposób przygotowania:
1.  Galaretki rozpuszczamy w półtorej gorącej szklanki wody i chłodzimy.
2.  Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka.
3.  Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną, chwile miksujemy.
4.  Masę budyniową wykładamy na dno tortownicy i pieczemy 30 minut w 180°C.
5.  W tym czasie, co pieczemy ciasto robimy masę. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy serki Danio ( cały czas miksujemy) oraz schłodzoną galaretkę.
6.  Ananasy kroimy w kostkę i łączymy z masą, zostawiając dwa krążki do dekoracji.
7.  Biszkopt budyniowy po upieczeniu studzimy, następnie przekrawamy na dwa blaty. Jeden blat układamy w formie, w której piekliśmy ciasto.
8.   Na ciasto wykładamy masę z ananasami i przykrywami drugą połową ciasta.
9.  Wierch ciasta smarujemy dżem, dekorujemy ananasem i posypujemy migdałami.
10.             Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
11.             Ciasto gotowe.
12.             Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz